Följ oss på:

En av världens snabbast växande sporter!

OM OSS

Vi är själva hängivna pickleballspelare som vill visa upp och låta så många som möjligt få prova på att spela pickleball. Med vår bakgrund från tennis, badminton, bordtennis och paddeltennis har vi en lång erfarenhet av racketsport och började själva spela pickleball 2019. Vi startade Pickleball Solutions år 2020 och etablerade samma år GAMMA Pickleball Sverige.

Vi har exklusiv ensamrätt till varumärket GAMMA inom pickleball. GAMMA har en gedigen bakgrund inom tennis och pickleball och är världsledande på produkter inom dessa sporter.

I Pickleball Solutions helhetskoncept arbetar vi med kommuner, skolor, Riksidrottsförbundet RF, olika specialförbund, idrottsföreningar och idrottsanläggningar.

Tillsammans med våra samarbetspartners har vi ett brett kunnande kring hur man anlägger pickleballbanor – såväl inomhus som utomhus. Olika banunderlag och utomhusnät finns i vårt sortiment.

Vi kan hjälpa er att starta upp en ny pickleballklubb eller klubbsektion med hjälp av vår samarbetspartner Pickleball Sweden Club.

Vi är alla utbildade tränare enligt de riktlinjer som gäller för Riksidrottsförbundet och RF-SISU.

Potentialen för den svenska marknaden för pickleball är enorm och Sveriges intresse för den nya racketsporten är väldigt stort. Genom att leverera kvalitetsprodukter och tjänster och sprida pickleball i landet hoppas vi kunna bidra till att sporten får en ökad spridning på bästa och snabbaste sätt. Genom samverkan med spelarambassadörer och svenska toppspelare inom Team GAMMA och med tillgång till högkvalitativa produkter och GAMMA Sports expertis, hoppas vi kunna göra detta möjligt. Vi skall se till att sprida pickleball i Skandinavien. Vi är en totalleverantör när det gäller pickleball. 

UTRUSTNING – VAD BEHÖVS FÖR ATT SPELA?

Du behöver en bana motsvarande ytterlinjerna på en badmintonbana. Ett nät som antingen är ett sänkbart badmintonnät eller ett portabelt pickleballnät. Ett pickleballrack och en boll avsedd för pickleball. Vi är distributör av det amerikanska etablerade varumärket GAMMA inom pickleball så vi kan garantera att du får högkvalitativa produkter genom oss.

Du hittar både rack, bollar, nät och annat inom pickleball i vår webshop genom länken nedan.

UTBILDNING – VI HJÄLPER DIG

En viktig del i att lyckas få många intresserade av pickleball är att låta var och en prova på att spela och med hjälp av våra vana instruktörer snabbare komma in i spelet. Pickleball har en del egna regler som du inte hittar någon motsvarighet hos andra racketsporter vilket gör det extra spännande. Vi erbjuder utbildning för både mindre och större grupper.

En grundutbildning hålls under ca 3 timmar. Efter detta finns vidareutbildning som är speciellt populärt hos idrottsklubbar som sedan själv vill ha pickleball på schemat. Ytterligare ledarkurser finns för att sedan helt självständigt lära ut och hålla i träning för pickleball.

Hör av dig till oss om du är intresserad av våra utbildningar. Det är ett mycket snabbt och effektivt sätt att komma igång med pickleball där just du befinner dig.

Vi som håller i utbildningarna är alla utbildade tränare enligt de riktlinjer som gäller för Riksidrottsförbundet och RF-SISU.

ANLÄGGA PICKLEBALLBANA

Vi anlägger pickleballbanor både inomhus och utomhus. Förutsättningarna kan se olika ut beroende på det underlag som finns från början. Det kanske är en tennisbana där vi sedan bygger flera pickleballbanor på ungefär samma golvyta med hardcourt-struktur. Det kan också vara golvyta i en padelhall som konverteras till pickleballbanor. Detta innebär också att vi använder stolpar och nät avsedda för pickleball som antingen kan bultas fast i underlaget eller görs stolphål med hylsor liknande för tennisstolpar. Vi arbetar enbart med högkvalitativa produkter och har idag nordisk ensamrätt
till de världsledande varumärkena GAMMA Sports och hardcourt- beläggningen GreenSet. I vårt sortiment finns också plastgolv för event och uppvisning inom- och utomhus. Färgvalet kan du som kund bestämma själv så det överensstämmer med övriga banor eller varför inte en helt ny färgkombination.

VAD ÄR PICKLEBALL?

Pickleball har spelats i USA sedan 1965 och sporten kom till Sverige kring 2017. Det är en av världens snabbast växande sporter och speciellt i Sverige är intresset stort. Spelet påminner om en kombination av badminton, tennis och bordtennis. För att kunna spela pickleball behövs både bana, utrustning och spelare. En typisk pickleballbana inomhus utgår från en badmintonbana antingen med sänkbart badmintonnät eller ett portabelt pickleballnät. Utrustningen består av rack och boll. Så till slut spelare; antingen två spelare i singel eller fyra spelare i dubbel. Både singel och dubbel spelas på samma banstorlek vilket är lite speciellt för pickleball. Utomhusbanan har antingen ett fast nät ungefär som för tennis eller ett portabelt pickleballnät.

Kolla in videon nedan för en kort introduktion.

Videon nedan visar kortfattat fem basregler för hur pickleball spelas.

 SÅ HÄR SPELAR DU PICKLEBALL

Poäng & Match

Matcherna spelas normalt i bäst av tre set där ett set normalt spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får bara poäng i egen serve. Det går att spela både singel och dubbel. 

Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag: det lag som börjar serva i varje set har bara en servare (andraservaren).

​Poängställningen anges i nummerserie om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Exempelvis betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin förstaservare.

​Serve

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen när racket träffar bollen och serven ska slås diagonalt i serverutan på andra sidan nätet.

Retur och det tredje slaget

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs på banan.

​Köket

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”non-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmare nät än till kökslinjen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.

Regler

Regler för hur pickleball spelas hittar du om du trycker på knappen nedan. Den går till Internationella pickleballförbundet IFP. I vänstermenyn under Rules finns dessa officiella regler på engelska.

Rating enligt USAPA

För att enklare förstå hur varje spelare ligger till rent spelmässigt jämfört med andra används ett system med rating som graderar spelarens nivå. Denna rating är framtagen av det amerikanska pickleballförbundet USAPA och beskrivs nedan.

Rating 1.0

Pickleball-spelare med 1,0 i färdighetsbetyg är nya i spelet. De har en allmän förståelse för reglerna men de har ingen erfarenhet på planen. Dessa spelare kanske inte heller har någon annan sportbakgrund.

Rating 1.5

En spelare med en färdighetsnivå på 1,5 är något mer avancerad än en nybörjare. De kan slå bollen fram och tillbaka men kan missa några som kommer deras väg. Dessa spelare lär sig fortfarande att serva över nätet för att börja spela. På den här nivån lär sig en spelare mer om reglerna. De har en allmän förståelse för poäng och hur vissa regler påverkar hur de spelar. De förstår också de grundläggande grundslagen, även om de inte har fulländat dem ännu.

Rating 2.0

Pickleball-spelare med 2,0 i betyg går vidare i sina färdigheter. De kan hålla igång bollen en kort period innan det blir fel. När de spelar kan de använda olika slag som forehand, backhand och volley. Spelare med denna rang kan serva bollen för att komma igång med spelet. De vet sin position på planen och hur den relaterar till andra spelare. De känner till reglerna för att spela dubbel, även om de inte har gjort det än. 

Rating 2.5

När du har 2,5 i färdighetsbetyg är du bättre på att spela pickleball, även om du inte kan göra det särskild snabbt. Du slår lätt slag, även om du fortfarande får kämpa för att täcka hela planen. En 2,5-rankad spelare förstår reglerna och kan hålla poäng. De vet vilken del av planen som är no-volley-zonen och vad de kan och inte kan göra i det området. No-volley-zonen omfattar sju fot på varje sida av nätet. Spelare får inte stå i den här zonen för att returnera en boll om den inte redan har studsat.

Rating 3.0

Spelare med 3.0 färdighetsbetyg kan göra bra servar och returnera bollarna snabbt. De känner till alla grundläggande slag och kan använda dem när det behövs. De kanske fortfarande inte har kontroll över vart bollen är på väg, men de kan träffa den.

På den här nivån lär sig spelarna nya slag som lobbar och dinkar. En lobb är när spelaren träffar bollen i en hög båge så den går till baksidan av motståndarens planhalva. När det används effektivt tvingar detta slag motståndaren att flytta tillbaka från nätet.

En dink är en mjuk träff där bollen landar i motståndarens no-volley zon. Eftersom det är mindre fart bakom detta slag och ofta inte så högt, blir det svårt för din motståndare att returnera bollen offensivt.

Medan 3.0-spelare lär sig och övar lobbar och dinkar, kommer de inte att vara bra på dem. Detta är den perfekta nivån för att börja lära sig olika slag. När du kan blanda ditt spel lär du dig också att förstå strategin på ett nytt sätt.

Spelare med rating 3.0 känner till grunderna i pickleball och är redo att spela turneringar.

Rating 3.5

En person som rating 3,5 är en hyfsat duktig pickleballspelare. De har mer kontroll över vart bollen går när de träffar den.

Dessa spelare kan returnera skott i medeltempo. De kan också returnera snabba skott, men kanske inte har lika mycket kontroll över bollen eller kommer att missa några skott.

På den här rankningen har spelarna ett starkt grepp om de skott de har lärt sig hittills, vilket innebär att det är dags att lära sig nya. Backhanden är särskilt viktig att lära sig i detta skede. Många spelare undviker det, men att veta hur man backhand kan stärka dig under spelet.

Spelare på den här nivån levererar bra servar, även om de inte kan kontrollera djupet ännu. De kan hålla ett konsekvent rally, volley enkelt och blanda ihop de träffar de använder under spelet. De förstår också hur man använder no-volleyzon till deras fördel.

Förutom att förutsäga motståndarens skott är dessa spelare redo att lära sig strategin bakom dubbelspel. Även om de allmänna reglerna är desamma måste du vara medveten om din partner. Att veta hur man arbetar med dem hjälper er båda att spela ett bra spel.

Rating 4.0

Pickleball-spelare med rating 4.0 är nära att behärska spelet. Deras skott är perfekt tajmade och kontrollerade. De kan många olika skott, så de kan variera sitt spel tillräckligt för att tvinga sina motståndare att göra misstag.

Att öva spinn hjälper till att kasta bort andra spelare, och det här är en bra tid att öva det. Även om ett slag kommer att se smidigt ut, kommer det att snurra utom kontroll när det landar på motståndarens sida av nätet. Spinn kan skicka det i en annan riktning, vilket gör det nästan omöjligt att slå.

På den här nivån vet spelarna hur man bedömer en dink och vet om de ska gå efter den eller inte. De kan upptäcka svagheter i sina motståndare och förstå hur användningen av vissa färdigheter kan fungera till deras fördel.

De förstår hur dessa färdigheter fungerar med sin dubbelpartner, så båda spelarna är som bäst. Partners kan nu lära sig stacking, vilket är ett sätt att hålla en spelare i ett visst område av planen i stället för att använda traditionella positioner.

Rating 4.5

När du når rating 4,5 har du grunderna i pickleball. Du vet din position på planen och har bemästrat ditt fotarbete och de tre grundläggande skotten. Du kan använda spinn på vissa träffar för att försvåra för din motståndare.

Servar på denna nivå är alltid konsekventa och kontrollerade. Du kan upptäcka din motståndares svagheter och justera dina färdigheter i enlighet därmed. Att blanda ihop dina slag och styrka hjälper mycket i detta skede eftersom din motståndare inte vet vad som kommer härnäst.

Du arbetar bra med din partner på den här nivån. Du vet var de kommer att vara och hur de kommer att slå, precis som du vet vad du kan förvänta dig av motståndaren. I stället för att reagera på skott ligger du alltid steget före.

Rating 5.0

När du har 5.0 i rating har du behärskat alla typer av pickleballslag. Du kan förstå vad som kommer mot dig innan din motståndare får bollen över nätet. Du har total kontroll över styrkan och djupet på dina slag.

Att veta var din motståndare slår bollen innebär att du kan minimera dina fel samtidigt som du varierar dina slag för att tvinga fram fel från dem. Du kan variera ditt spel och använda spins, så att din motståndare inte vet vad som kommer härnäst.

På den här nivån är snabbhet nyckeln till att utveckla ditt spel. Att veta hur man rör sig snabbt på planen kommer att resultera i bättre spel.

Rating 5.5+

Spelare med rating 5,5 och högre är på toppen av sitt spel. De vinner konsekvent turneringar, spelar alltid exceptionella spel och håller sig säkra medan de gör det.

Att känna till pickleball-rating kommer att säkerställa att du får den bäst matchade spelaren för dina spel.

Om du är bekant med pickleball kanske du redan har en uppfattning om var du ligger på USAPA-ratingen. Att förstå ratingsystemet i pickleball berättar inte bara hur skicklig du är utan låter dig också veta vad du ska arbeta med.

Alla idrottare vill bli bättre på sitt spel och pickleballspelare är inte annorlunda. När du hittar din rating kan du titta på nivåerna ovanför dig och veta vad du behöver förbättra i dina färdigheter. Förutom att träna på planen och spela med andra kan du studera spelet för att förbättra din rating.

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

Ring oss: 010-178 03 80

Öppet: Vardagar 09-15

Maila oss: info@pickleballsolutions.se

Adress: Pickleball Solutions AB, Olympiahallen, Filbornavägen 11, 252 76 Helsingborg

Din totalleverantör i Sverige när det gäller pickleball. Vi säljer pickleballprodukter, anlägger banor och håller utbildningar i pickleball. Vi anordnar också norra Europas största pickleballtävling – GAMMA Sweden Open. Tveka inte att höra av dig till oss – vi hjälper dig!

 

Pickleball Solutions

Kontakt

Telefon: 010-17 80 380
Öppet: Vardagar 9:00-15:00
Mail: info@pickleballsolutions.eu
Adress:
Olympiahallen, Filbornavägen 11
252 76 Helsingborg